Wat is echografie?

Veel mensen kennen echografie van de zwangerschapsecho. Echografie kan ook heel goed gebruikt worden om structuren in beeld te brengen die met bewegen te maken hebben, zoals spieren en pezen, een slijmbeurs of een gewrichtsbandje. Geluidsgolven worden door middel van een apparaatje (’transducer’) in het lichaam gestuurd. Het echografie-apparaat zet de geluidsgolven om in beelden die je op het scherm ziet. Zo ziet de echografist of weefsels verdikt zijn, of er scheurtjes in zitten en of er een verkalking of vocht in het weefsel zit. Echografie is niet schadelijk en niet pijnlijk. Behalve de aanraking en de gel voel je niets.

_MG_3885zw

Hoe wordt een echografisch onderzoek uitgevoerd?

Er wordt eerst gel op de huid aangebracht, dat is nodig voor een goede geleding van de geluidsgolven. Daarna wordt de transducer over de huid bewogen en wordt het echobeeld zichtbaar op het beeldscherm. Om het hele gebied goed te kunnen onderzoeken wordt de transducer vaak in verschillende posities gezet. Ook kan het zijn dat de therapeut je vraagt om bepaalde bewegingen te maken tijdens het onderzoek. Meestal kun je als patient op het beeldscherm meekijken tijdens het onderzoek. Het onderzoek duurt zo’n 5-20 minuten, afhankelijk van het te onderzoeken gebied.

Echografie bij ons in de praktijk!

Wij hebben sinds begin 2017 een echografie apparaat aangeschaft om onze fysiotherapeutische diagnose extra te kunnen onderbouwen en versterken. In ons centrum worden Remco van Nimwegen en Harm Busstra opgeleid om ervaren fysiotherapeutische echografisten te worden. Om goede echografische beelden te maken en te beoordelen is het belangrijk om goed opgeleid te worden en ervaring op te doen. Deze leercurve kost tijd en daarom zullen wij in het begin terughoudend zijn in het doen van ‘harde’ uitspraken en diagnoses naar aanleiding van de echobeelden. Als ondersteuning binnen de diagnosevorming en therapeutische evaluatie zal deze wel al veelvuldig worden toegepast.

Echografie Leersum en Amerongen

Echografie helpt bij het stellen van de juiste diagnose voor jouw klachten!

Voordelen van echografie

– Het onderzoek is ongevaarlijk en pijnloos
– Echografie kan dynamisch worden uitgevoerd, dus tijdens de (pijnlijke) beweging
– Je hoeft niet naar het ziekenhuis voor een echo. Wij hebben dit moderne onderzoek en de kennis om het onderzoek uit te voeren in huis
– Dankzij echografie kunnen wij met grotere zekerheid een juiste behandelplan instellen en ben je sneller van jouw klachten af
– Het echografie onderzoek kan na enkele weken worden herhaald, om het herstel te kunnen volgen
– Indien de therapeut dat wenselijk of noodzakelijk acht, kan hij je naar aanleiding van de echo heel gericht doorverwijzen naar een arts of specialist

Onze fysiotherapeutische echografisten:

Fysiotherapeut op Heuvelrug heup, knie en enkel Remco van Nimwegen

Na al echografische opleidingen gevolgd te hebben en ervaringen in andere praktijken te hebben opgedaan is Remco ook bij PMC Helix weer aan het echo’s maken geslagen; liefhebberij dus weer opgepakt!

Manuele therapie, manueeltherapeut Harm Busstra

De verdiepte anatomische kennis, opgedaan in de Snijzaal onderzoeken aan de Universiteit van Brussel, komen bij Harm erg van pas in het maken en beoordelen van echografische beelden.

Heb jij één van deze klachten? Echografie kan er inzicht in geven!

– Pijn na inspanning in spier of pees
– Pijn bij bewegen
– Bewegingsbeperking
– Last van spieren na een verrekking
– Plotselinge pijnscheut tijdens het sporten
– Pijn onder de voet, vooral bij opstaan
– Tintelingen en pijn in hand of voet