Manuele Therapie

Wat is manuele therapie?
Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds je houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast.
De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Door zijn gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van je klachten te beoordelen. Zo kan hij voor elk lichaam een oplossing op maat voorstellen.

Manuele therapie Leersum Amerongen Elst

Wanneer naar een manueel therapeut?
Als je een gewricht slecht kunt bewegen, of daar pijn bij hebt, kan manuele therapie uitkomst bieden. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct na de behandeling merkbaar; gewrichten functioneren beter en bewegen gaat gemakkelijker.

Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:
– hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
– nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen;
– lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen;
– hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn;
– duizeligheid bij het bewegen van de nek;
– heupklachten.

Al tijdens het onderzoek bij de eerste afspraak zal blijken of en hoe jouw specifieke klacht verholpen kan worden. Direct na de eerste afspraak heb je dus duidelijkheid over de verdere behandeling.

Bron: www.nvmt.nl

Harm Busstra (manueel therapeut)

Manuele therapie, manueeltherapeut Harm Busstra

Op de Utrechtse Heuvelrug is Harm Busstra één van de weinig manueeltherapeuten die een academische opleiding tot manueel therapeut heeft gevolgd (Vrije Universiteit Brussel), een extra toevoeging in de paramedische zorg binnen PMC Helix.

Paul van Gils (manueel therapeut)

Paul van Gils Fysiotherapeut en manueeltherapeut bij PMC Helix in Leersum en Amerongen op de Utrechtse Heuvelrug

Met Paul van Gils (MSc.) zijn er twee ervaren manueel therapeuten bij PMC Helix. De ervaring van ruim 10 jaar ziekenhuis werk neemt Paul mee om de kennis en behandeling rondom wervelkolom gerelateerde klachten naar een hoger niveau te brengen.