Directe Toegankelijkheid fysiotherapie

Ook in 2016 heeft u géén verwijsbrief nodig voor de fysiotherapeut. Natuurlijk mag u nog altijd eerst een afspraak maken bij de huisarts, maar dat hoeft in principe niet meer. Dat heeft voordelen. Zo komt u ‘direct’ bij de specialist in beweging terecht. Zodat u weer ‘direct’ kunt beginnen met werken aan uw herstel. Wel is het zo dat als u zonder tussenkomst van de huisarts naar de fysiotherapeut gaat, hij of zij eerst een zogenaamde screening uitvoert. Dit betekent dat eerst wordt vastgesteld of u bij de fysiotherapeut aan het juiste adres bent. Zo niet, dan wordt u bijvoorbeeld doorgestuurd naar de huisarts. Wanneer u wel behandeld kan worden door de fysiotherapeut, dan kan hij, of één van zijn collega’s, in overleg met u aan de slag. En dat is wel zo prettig. Immers, hoe sneller u behandeld kunt worden, hoe sneller u herstelt.

Paramedisch centrum Helix heeft speciaal voor deze directe toegankelijkheid nog een extra service namelijk het gratis inloopspreekuur. Als u niet weet of u met uw klachten terecht kan bij de fysiotherapie kunt u naar één van onze gratis inloopspreekuren. Dit is uniek in Leersum en deels ook in de Utrechtse Heuvelrug.

Als u rechtstreeks naar de fysiotherapeut gaat, brengen de meeste zorgverzekeraars hier 1 behandeling voor in rekening (screening en intake & onderzoek). Ook is het zo dat vanaf 2015 de fysiotherapeut na een screening, intake en onderzoek direct een behandeling mag starten. Dit is afhankelijk van de tijd die de therapeut in zijn agenda heeft en hiervoor wordt dan een extra behandeling in rekening gebracht wat uit kan komen op 2 behandelingen op 1 dag.

Als u een schriftelijke verwijzing van de huisarts heeft, voert de fysiotherapeut de intake en het onderzoek uit. Dit wordt door zorgverzekeraars als 1 behandeling gezien. Als de agenda van de therapeut het toe laat, kan hij direct daarna een behandeling starten waardoor er ook in dit geval 2 behandelingen op 1 dag worden afgeschreven. Bovenstaande wordt natuurlijk met u gecommuniceerd.

De huisarts blijft een centrale rol spelen in de coördinatie van uw zorg. De fysiotherapeut zal de huisarts blijven informeren, tenzij u aangeeft dat u dat niet wenst.

Direct weten of u fysiotherapie, manueel therapie nodig hebt in de omgeving Leersum en Amerongen?

Let op:

Op dinsdag 16, 23 en 30 juli en donderdag 18, 25 juli en 1, 8 augustus is er geen inloopspreekuur.

-Team Helix-