Inspiratie op locatie: ouderen langer thuis met Pro Muscle en Fit4Surgery

Op dinsdag 9 mei ontving Harm Busstra van PMC Helix in Leersum een gevarieerde groep geïnteresseerden in het kader van inspiratie op locatie, ouderen langer thuis. de samenwerking op basis van het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) gaan zorgverleners, dorpsteams en de gemeente nauwer gaan samenwerken om gezondheidsproblemen te voorkomen. Met deze inspiratiebijeenkomst  maken we een start om samen op te trekken.

Tekst gaat onder foto verder.

Foto: Etienne Oldeman Photography

Na een voorstelrondje van:

Alexander van Lennep (voorzitter Heuvelrug Gezond en huisarts),
Gerrit Boonzaaijer (wethouder volksgezondheid en sociaal domein),
Elsbeth Vogel-de Groot ( bestuurder/directeur sociale dorpsteams),
Marian Biemans (fysiotherapeut),
Marlies Wiegand (huisarts),
|Wilma van Kooij (fysiotherapeut),
Sanne Buijs (fysiotherapeut),
Linda Tolsma (wijkmanager),
Henne de Ruiter (fysiotherapeut),
Jerry de Lange (huisarts),
Harm Busstra (fysiotherapeut en gastheer) en
Hendriët Borreman (teamleider WMO en OGGZ sociale dorpsteams)

… trapte Marian Biemans af met informatie over Fit4Surgery. Dat is een programma voor mensen die een (zware) operatie ondergaan. Het doel is  om voor de operatie de conditie te verbeteren, zodat iemand beter bestand is tegen de gevolgen van de operatie. Onderzoeksresultaten laten zien dat er dan minder complicaties optreden, er een kortere opnameduur is en een sneller herstel. ‘Hoe fitter erin, hoe fitter eruit’. Er zijn verschillende van dergelijke programma’s die in Driebergen, Maarn en Amerongen aangeboden worden.

Harm Busstra presenteerde het programma ProMuscle. Mensen van 65 tot zelfs 93 jaar hebben het programma getest en waren enthousiast. Het programma duurt 12 weken en bestaat uit twee onderdelen: bewegen en voedingsadvies op maat. Deelnemers behaalden goede resultaten. Ze verbeterden hun spierkracht, spiermassa en fysiek functioneren. Waardoor ze langer de dingen kunnen blijven doen die ze willen doen. Een succesfactor voor de zorgprofessionals is de implementatiebegeleiding PUMPFit bij dit programma.

Met deze presentaties ontstond een goed gesprek over hoe inwoners gemotiveerd kunnen worden de verantwoordelijkheid te nemen om zo gezond mogelijk te leven, juist ook op hogere leeftijd. Vaak worden de kosten als struikelblok genoemd, ook door inwoners die voldoende inkomen hebben. We bespraken de rol van de gemeente en sociale dorpsteams en hoe de samenwerking met de zorgverleners verbeterd kan worden. In de behandelkamer van de fysiotherapeuten worden ook vaak andere dan medische problemen benoemd, maar waarnaar kan de fysiotherapeut dan verwijzen? En (hoe) kan de samenwerking met de GGD en/of buurtsportcoaches verbeteren? De GGD doet op dit moment een inventarisatie om overzicht te krijgen van de lopende valpreventieprogramma’s in de regio.

De sociale dorpsteams hebben een breed aanbod van inloop in iedere dorpskern tot begeleiding op maat of ommetjes. Dat aanbod kan nog beter onder de aandacht van zorgverleners gebracht worden. Misschien met een samenvattingskaart voor in de praktijk, een activiteitenkalender of op een andere manier. De digitale sociale kaart met smoelenboek voor professionals www.Zorg4Heuvelrug.nl die op 5 juni 2023 officieel gelanceerd wordt kan hierbij ook behulpzaam zijn. Daarmee kunnen zorgverleners en ander aanbieders door de juiste zoekwoorden in hun profiel op te nemen zorgen dat zowel inwoners als verwijzers vinden wat ze zoeken.

De bespreekpunten komen terug in het kwartaaloverleg van de gemeente met de sociale dorpsteams en Heuvelrug Gezond. En met de praktische oplossingen kunnen we direct aan de slag! Bekijk hier de foto’s van deze inspiratiebijeenkomst.

Leave a reply